onsdag 31 juli 2013

Mo(o)t FN - en dag I mänskliga rättigheters tecken

Det var en stor dag idag. 

Vi fick möjligheten att finnas i maktens korridorer och fördjupa oss i FNs uppdrag, mänskliga rättigheter och urfolkets rättigheter. Det var mycket att ta in och våra föreläsare gav sitt absolut bästa för att ge oss en inblick i den verkligen rätt komplexa FN-världen. I rummet bredvid hade säkerhetsrådet sitt briefing medans våra fantastiska deltagare ställde de stora frågor om vetorätt och internationellt ansvar.   Det blev också tydligare att FN är så väldigt många delar som vi inte hör så mycket om. 

Ett exempel som fastnade var World Toilet Day. Skratten om att det finns en internationell torsdag fastnade i halsen på oss när Leila, föreläsaren, berättade att det faktiskt finns 6 miljarder människor med mobiltelefon men 2,5 miljarder som inte har tillgång till en toalett.en av många bra fugor om rättvisan på jorden som hon tog upp. Även kopplingen till urfolkstemat blev jättebra när Martin berättade om vikten av den rätt så nya deklarationen om urfolkets rättigheter. I och med deklarationen kan urfolkets ställa krav på sina regeringar på ett helt annat sätt. Men det var svårt att ta fram texten till den och lik många andra frågor som känns självklara för oss var det en utmaning i andra länder. Och när man tittar noga, är det så självklart för oss, egentligen? 

 Slutsatsen var att ja, vi vet alla hur svårt det är att välja film till fredagsmyset med ett kompisgäng så det är ju klart att om 193 länder ska lyckas är det en utmaning. Men det är bra att vi har detta forum där alla faktiskt möts. 

Vi i ledarteamet var verkligen jätteimponerade av vårt gäng! Efter en stund i giftshopen ("pin eller bok eller både och?") åt vi en gemensam lunch i Dag Hammarsköld parken intill FN-skrapan. Vi avslutade dagen med reflektion i Central Park. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar